Parafinski Tretman

Krenulo je hladno vreme, a sa njim i suva, ispucala koža ruku. Idealni trenutak da vam pišemo o parafinu. Istorija beleži upotrebu voska jos od 19. veka, dok parafin danas ima široku primenu u kozmetičkoj industriji.
Parafinski tretman je kao poručen za sve koji vode borbu sa suvom kožom tokom zime, ali i one koje žele da počaste sebe i svoje ruke jednim relaksirajućim iskustvom. Efekat parafinskog pakovanja se vidi i oseti već nakon prvog tretmana, zbog čega je mnogima favorit medju spa tretmanima.

Kako izgleda parafinski tretman?

Parafinski tretman započinje sa pilingom šake i pripremom kože za potapanje u parafin. Na šake se nežno utrljava hidratantna krema, i nakon toga se ruke potapaju u parafin. Parafin se zagreva na prijatnu temperaturu od 53°C -56°C za opuštanje mišića. Parafinsko pakovanje se pakuje u najlonske i frotirne rukavice kako bi se održala temperatura. Ruke se greju oko dvadesetak minuta, nakon čega se parafin uklanja blagom masažom. Nakon skidanja parafinske rukavice, na ruke se ponovo nanosi hidratantna krema.

Kako deluje parafinski tretman?

Parafisnkim tretmanom se dubinski prodire u kožu, čineći je mekanom i revitaliziranom. Piling, na bazi šećera ili koštice kajsije, uklanja mrtve ćelije i blago otvara pore. Krema obezbedjuje hidratantne sastojke potrebne za negu suve kože. Parafin oblaže i zatvara šaku, toplota otvara pore i olakšava aktivnim sastojcima da prodru u dubinski sloj kože. Temperatura ispod pakovanja se povećava, što stimuliše proces regeneracije kože i funkcijonalnost kapilara. Nakon nanošenja, parafin se polako hladi i stiska, stvarajući blagi pritisak koji aktivira lojne i znojne žlezde. Koža se oslobađa toksina i normalizuje se njeno disanje. Vitamin E, sadržan u parafinu, daje tonizirajući efekat. Posle tretmana, koža je zaštićena od spoljašnjih uticaja i dugo ostaje hidrirana, elastična i sjajna.

Terapijsko dejstvo parafina je višestruko: smanjuje bol, relaksira mišiće, povećava elastičnost vezivnog tkiva, širi krvne sudove i poboljšava krvotok, ubrzava regeneraciju tkiva, poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom, i ima protivupalno dejstvo. Pa se zbog toga preporučuje i kod hroničnih bolesti poput reume, artritisa, bolesti zglobova, mišica I kostiju.

Kod tretiranja suve kože, parafinski tretman se preporučuje jednom u deset dana, za najbolje rezultate. Dok je za spa efekat dovoljan jedan tretman mesečno.
Parafin se ne preporučuje kod otvorenih rana, ekcema  i drugih dermatoloških promena na koži. Takodje, kod ljudi koji boluju od dijabetesa, bolesti srca ili zgrušavanja krvi, visokog krvnog pritiska, ali i proširenih vena.

Photo Credits: GROZD VISUALS