Nadogradnja noktiju

Usluga ojačavanja i nadogradnje noktiju veštačkim putem prvi put se pojavali u SAD-u pre pedesetak godina. Normalno je da svaka žena poželi lepe, duge i negovane nokte, ali ko ih nije imao pribegavao je raznim metodama produžavanja. Tipse su u početku bile pravljene od bilo kog elastičnog materijala, pa su tako čak korišćeni i odsečeni nokti. Kako je vreme odmicalo a tehnologija napredovala, nadogradnja noktiju postala je sve popularnija.

Nadogradnja noktiju tj. modelaž podrazumeva ojačavanje i produžavanje prirodnih noktiju sa uradjenim ili bez uradjenog dizajna. Modelaž nam omogućava da uklonimo stečene ili urodjene nedostatke noktiju ili da obavimo estetsku korekciju. Modeliranje noktiju je u stvari ojačanje prirodnih noktiju, nadogradnja ili izlivanje radjeno gelom ili akrilom. Pri izradi modelaža moguće je promeniti oblik i dužinu prirodnog nokta što daje majstoru prostor za inovativne kreacije i ukrašavanje bez granica. U slučaju da je noktana ploča suviše mala, primenjuje se tehnika obrnutog frenča ili se make-up gelom optički produžuje ploča. Konstantno nošenje modelaža potpuno ispravlja i produžuje noktanu ploču, jer prirodan nokat zaštićen strukturom modelaža raste bez uticaja spoljnih faktora. Nadogradnja noktiju je takodje idealan metod za odvikavanje od grickanja noktiju. Lepi modelirani nokti pomisao o grickanju prosto brišu, pa nokti uspevaju u potpunosti da se oporave.

Za izradu modelaža koriste se preparati koji moraju da imaju kvalitet kako bi se modelaž održao. Materijal koji se koristi mora biti stabilan i trajan na prirodnim noktima.

 

Nadogradnja noktiju – Održivost

 

Nadogradjeni nokti su prava radost za njihovog vlasnika, medjutim dešava se da modelaž ne potraje koliko bi mi to voleli. Faktori koji utiču na održivost modelaža mogu biti raznovrsni. Ne mora uvek biti greška majstora ili materijal, već i sam prirodan nokat kao i njegov sastav mogu dosta uticati. Pre nego što se uradi nadogradnja noktiju, majstor i klijent moraju biti upoznati sa kvalitetom i stanjem prirodnih noktiju. Prirodni nokti koji su zdravi i čvrsti na sebi duže drže modelaž. Jaki i tvrdi nokti su suvog sastava, imaju jake brazde i C krivulja je izražena. Zbog velikog procenta keratina nokti su izrazito žuti, iako žutilo na noktima može biti prouzrokovano kozmetičkim preparatima( od lakova lošeg kvaliteta nokti će vrlo verovatno požuteti). Lomljivi nokti su često bez sjaja i listaju se. Forma lomljivih noktiju varira od ravnih do oblika sa izraženim lukom. Lomljivost noktiju nije znak da su nokti nezrdavi, već je sam slobodan kraj podložan pucanju i zacepljivanju, pa se stvara utisak tankog nokta. Kod ovakvih noktiju rast je izrazito spor. Slabi nokti su uglavnom ravni i bez sjaja,a slobodan kraj nokta je svetao skoro beo. Često je noktana ploča masna, a linija izmedju posteljice i slobodnog kraja nokta nepravilna.Za svaki tip nokta postoji posebna nega sa kojom se ti mali nedostaci mogu srediti i može se produžiti održivost nadogradnje noktiju.

Preporučljivo je da se pre modelaža uradi manikir kojim će se pripremiti prirodni nokti za nadogradnju. Odvajanje modelaža podrazumeva skoro nevidljiva odvajanja nadograđenog od prirodnog nokta. Razlozi i mesta odvajanja mogu biti različiti. Odvajanja na ivici sa prirodnim noktom mogu biti uzrokovani samom izradom modelaža. Nadogradnja noktiju zahteva vreme, uvežbanost i pažljivost. Uzroci takodje mogu biti i masnoća prirodnog nokta, kao i kada prirodan nokat odbija materijal. Odvajanja se može pojaviti na vrhu nokta, kao i sa strane blizu kože. Konsultujte se sa vašim majstorom oko izrade, forme i odrzavanja modelaža.

 

Nega nadogradjenih noktiju

 

  • Svakome je potrebno par dana da se privikne na novu dužinu noktiju, pogotovo ako su produženi nokti krti ili grickani nokti. Vlasnice modelaža bi trebale da vode računa kada otvaraju vrata od kola, fioke, limenke i sl.
  • Prilikom obavljanja kućnih poslova bilo bi poželjno koristiti rukavice. Hemijska sredstav koja koristimo za čišćenje kuće mogu da nagrizu kako kožu tako i sam modelaž. Bilo je i slučajeva u kojim su sredstva menjala boju materijala (kada modelaž posivi i sl.)
  • Redovno koristite ulje za zanoktice. Ono će održavati i hraniti vaše zanoktice, a samim tim i vaše prirodne nokte ispod nadogradnje što doprinosi još lepšem izgledu rada.
  • Modelirane nokte možete lakirati. Savetujem vam da pre boje nanesete sloj podlaka, kako bi sačuvali modelaž, jer u zavisnosti od kvaliteta laka nadogradjeni nokat takođe može da promeni boju.
  • Kada imate modelaž , preporučuje se da izbegavate odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton. Aceton oštećuje nadogradjeni nokat, ali i vaše prirodne nokte, a takodje ih i isušuje.
  • Nadogradjene nokte možete skraćivati turpijom ako vam dužina nakon nekog vremena zasmeta. Nemojte ih seći, to prepustite vašem majstoru. Pitajte ih koju turpiju bi vam preporučili za skraćivanje.
  • Nakon 3 do 4 nedelje morate uraditi korekciju vašeg modelaža. Jer sa rastom vašeg nokta, materijal se pomera i samim tim i nokat i modelaž su podložniji oštećenju.
  • Ukoliko ste se odlučili da ne želite više da nosite nadogradjene nokte, posetite vašeg majstora kako bi bili pravilno otklonjeni, jer biste u u protivnom mogli ozbiljno da oštetite vaše prirodne nokte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *